VW Transporter T5 – storing in elektrische schuifdeur

Vandaag kwam er een VW Transporter uit 2012 de werkplaats binnenrijden, uitgerust met twee elektrische schuifdeuren. Een daarvan, de passagierszijde gaat niet automatisch dicht met de afstandsbediening. De eigenaar ervaart dit als een storend probleem. Welk elektrisch onderdeel is hier de boosdoener?

Zoals elk elektronisch systeem heeft ook de automatische schuifdeur zijn eigen regelapparaat. Deze lezen we uit. Al snel komt er een foutcode tevoorschijn die wijst op de veiligheidssensor in de schuifdeur: ‘geen signaal’. We zouden lukraak de sensor kunnen vervangen, maar voordat we verder gaan, willen we weten hoe het systeem werkt.

Het mooie van deze Volkswagen T5 is dat we twee elektrische schuifdeuren hebben. We kunnen dus de meetwaarden van de rechter schuifdeur vergelijken met die van de linkerschuifdeur. Hieruit komt naar voren dat de veiligheidssensor, die de afstand van de B-stijl tot de schuifdeur in de gaten moet houden, geen signaal geeft. Dit ondersteunt de eerder uitgelezen foutcode.

Op dit punt weten we nog niet zeker of de sensor zelf de boosdoener is, of de bedrading in de schuifdeur. We moeten hoe dan ook de bekleding van de schuifdeur loshalen. Na dit karwei kunnen we de bedrading van de sensor naar het regelapparaat doormeten. Deze is in orde. Vandaar dat we besluiten om een nieuwe sensor te monteren. Na het inleren van deze sensor werkt de elektrische meteen zoals het hoort. Nu hoeven we alleen nog het paneel terug te plaatsen.

Let op: Na het uitlezen van een foutcode is nog niet meteen duidelijk dat de betreffende sensor vervangen moet worden. Het is, zeker als het gaat om “geen communicatie”, belangrijk om de bedrading door te meten. Laat daarom de auto uitlezen bij StoringWerkplaats. Wij sluiten altijd uit of het aan de sensor ligt of aan de bedrading.

Geef een antwoord