VW Phaeton met defect in luchtvering

Deze Volkswagen Phaeton 3.0 TDI uit 2005 heeft last van ingezakte luchtvering aan de voorkant. Bij de achterwielen werken de veren wel goed. Zouden beide veerpoten aan de voorzijde lek zijn? Het veersysteem (ook wel niveauregeling genoemd) is elektronisch geregeld. Eerst maar eens de luchtveringmodule uitlezen.

De foutcodes melden het volgende:

-Regeltoestand niet geleerd (Geen of verkeerde basisafstelling/adaptatie)

-Lek in systeem herkend

-Niveauregeling (Onderste grenswaarde overschreden)

Er is dus een lek herkend door de computer. Het systeem vertelt ons echter niet in welk luchtkanaal het lek zich bevindt. Het lek zou in één van de veerpoten kunnen zitten, maar ook in de luchtkanalen, of in het ventielblok. We moeten systematisch te werk gaan om de diagnose te stellen, voordat we iets gaan vervangen.

Als eerste willen we weten wat er gebeurt als we één voor één perslucht op de voorste kanalen zetten. Het zou makkelijk geweest zijn als je via VCDS het ventielblok zo kunt aansturen dat alleen de linker veerpoot aan de voorzijde wordt aangestuurd, of alleen de rechter veerpoot. Zo kunnen we zien of één van deze lek is. Om deze test toch te kunnen uitvoeren, zetten we met behulp van een adapter direct perslucht op de leiding van de linker luchtveer. Deze pompt gewoon op, dus hier zit het probleem niet in. Vervolgens zetten we lucht op de rechter voorpoot. Dan gebeurt er niets. Hierdoor weten we dat het probleem in het kanaal van de veerpoot rechtsvoor zit.

Nu willen we weten of de luchtleiding, de veerpoot of een aansluiting lek is. Daar komen we achter door een drukmeter aan te sluiten op de leiding. Al snel zien we dat de leiding wel op druk blijft. Dan blijven er nog maar twee verdachte onderdelen over: de aansluiting en de veerpoot zelf. Als we  direct perslucht op de veerpoot te zetten, zien we dat deze nauwelijks oppompt. Nu weten we het zeker: we vervangen de rechter veerpoot van deze bijzondere VW Phaeton.

Dit defect komt ook voor bij
-Audi A6
-Audi A8
-Volkswagen Touareg

Geef een antwoord