Tiguan: Inlaatklep storing

De klacht van deze Volkswagenklant is dat de auto steeds in noodloop gaat. Opmerkelijk is dat dat precies bij de 3000 toeren gebeurt. Uitlezen geeft aan: P10A4. Dit verwijst naar een elektrisch aangestuurde klep die de inlaatlucht voor de turbo afregelt. Onderdeel j808.

Verder valt het op dat deze fout alleen ’s ochtends na een koude start voorkomt, terwijl het probleem wegblijft als de auto eenmaal warm is.

Wij zijn geen voorstander van de klep vervangen. Meerdere mogelijke oorzaken. Zoals probleem in de bedrading, weerstand. De computer meet een probleem via de klep. Dus als eerste de bedrading doormeten. Deze is in orde.

Dan moeten we het proces van het defect onderzoeken. Voor de koude proefrit ’s ochtends, verwijderen we de foutcode. Wanneer er rustig gereden wordt. Onder de 3000 toeren per minuut, dan is er niets aan de hand, en hebben we ook geen last van noodloop. Wanneer de motor na 10 minuten warm is, durven we het gaspedaal verder in te trappen. Nog steeds geen probleem, geen motorlampje. We concluderen hieruit dat het probleem zich alleen bij koude motor voordoet, bij 3000 toeren. Het is dus echt temperatuur gerelateerd.

De uitleg: het motortje is een elektrisch component. Ook zit er een sensor in die de stand van de klep registreert, als feedback voor de ECU, die het onderdeel aanstuurt. Zoals vele andere elektronische onderdelen kan ook deze last krijgen van vocht en kou. Waarschijnlijk meet het sensorgedeelte van de regelklep een verkeerde stand, waardoor de ECU concludeert dat er een mechanisch probleem is in dit onderdeel.

De oplossing is dan toch het vervangen van de regelklep. Hij wordt ingeleerd, en na een proefrit gemaakt te hebben, zijn we ervan overtuigd dat het probleem opgelost is.

Geef een antwoord