Storingen in elektronica

De ontwikkelingen in de autotechniek gaan razendsnel. Elk jaar komen er nieuwe functies bij en verschijnen er systemen die het autorijden comfortabeler en veiliger maken. De Volkswagen groep, waaronder ook Audi, Seat en Skoda vallen, is erg vooruitstrevend als het gaat om toegepaste innovatie. Voor StoringWerkplaats heeft dat als gevolg dat wij veel moeten werken met fabrieksinformatie om eventuele storingen goed op te kunnen lossen.

Algemene elektrische storing

-Lekstroom. Bij lekstroom is er een ongeziene verbruiker die stroom verbruikt. Wanneer dit voorkomt, merkt men meestal dat de accu leeg is nadat de auto 2 of 3 dagen heeft stilgestaan. Vanwege het vreemde verschijnsel wordt vaak de accu vervangen, terwijl de nieuwe accu nog steeds door dezelfde boosdoener wordt leeggetrokken. StoringWerkplaats weet als geen ander hoe de lekstroom het beste opgelost kan worden.

-Kortsluiting, zekering brandt steeds door. Dit kan voorkomen bij alle elektrische componenten. Het probleem zit dan meestal in de bedrading, die kortsluiting met massa maakt. De precieze locatie van de kortsluiting is lastig te vinden, maar dankzij uitgebreide schema’s weten wij hoe we de oorzaak moeten vinden.

Storingen in veiligheidssystemen

Veelvoorkomende storingen in de elektronica zijn:

-Airbaglampje blijft branden. Het circuit van de airbags is enerzijds weinig actief, anderzijds wordt het bij elk gebruik van de auto intern getest en staat het systeem altijd paraat. Daardoor kan er na verloop van tijd een airbag defect raken. Ook kan er een stekkerverbinding of een sensor van de airbag defect raken.

-ABS-lampje blijft branden. De ABS-module is een computer die waakt over het veilig remmen en voorkomt dat je in een slip raakt. Dit gaat hand in hand met ESP (Electronic Stability Program). Wanneer deze module een slecht signaal ontvangt van een van de ABS-sensoren, gaan er meerdere lampjes tegelijk branden op het instrumentenpaneel.

-Parkeerrem of elektronische handrem. Tegenwoordig werken bij alle auto’s de handrem elektronisch. Dit zorgt niet alleen voor comfort, maar ook voor veiligheid. Helaas kunnen er problemen ontstaan, waardoor de handrem vast komt te staan. Hiervoor schakelt u de hulp in van StoringWerkplaats.

Storingen in comfortsystemen

-Elektrische ramen werken niet. De elektrische ramen bedient men met schakelaars die via een zogeheten comfortmodule samenwerken met de desbetreffende deurmodule. Bij een storing zijn er dus meerdere mogelijke boosdoeners. Daarom is het belangrijk dat de auto goede wordt uitgelezen.

-Storing in de centrale deurvergrendeling. De centrale deurvergrendeling moet op commando van de afstandsbediening zowel alle deuren openen als vergrendelen. Wanneer een van de deursloten van de auto defect is, kan het hele systeem in storing raken.

-Stuurbekrachtiging. Stuurbekrachtiging is vanaf 2010 altijd elektronisch. Dit systeem werkt samen met de stuurwielhoeksensor en de ABS, en is vrijwel noodzakelijk bij het dagelijkse autorijden. Hier werken mechanische delen samen met elektronische componenten, waardoor expertise nodig is bij het herstellen van dit systeem.

-Problemen met kachel of airco. De verwarming, ventilatie en airco van uw auto moeten goed functioneren om prettig te kunnen autorijden.

-Radio doet het niet. Tegenwoordig wordt vanaf de fabriek elke VW-groep auto geleverd met een merkspecifieke autoradio, veelal gecombineerd met navigatie en de latere jaren zien we steeds meer problemen met infotainment en extra functies, zoals de achteruitrijcamera. Gelukkig kunnen alle problemen die hieraan zijn gerelateerd, uitgelezen worden en vakkundig opgelost worden.

Storingen voertuigelektronica

-Verlichting defect. Deze melding kan terecht of onterecht op het dashboard verschijnen. Deze fout kan optreden in combinatie met een trekhaak, of door slechte stekkerverbindingen in een van de koplampunits of de achterlichtunits. Met het uitlezen van de centrale zekeringkast kunnen wij zien waar wij moeten zoeken.

-Problemen met de ruitenwissers. De ruitenwissers van een auto lijken volgens een traditioneel systeem te werken, maar toch maken de innovatieve systemen (zoals de regensensor) het lastig om een storing op te lossen. Met uitgebreide uitleestechniek kan de oorzaak achterhaald worden.

-Adaptieve bochtverlichting. Dankzij dit systeem sturen de koplampen mee met de voorwielen. Voor een goede werking is het van belang dat de stelmotoren goed werken, correct gekalibreerd zijn en goed communiceren met de stuurwielhoeksensor.

-Luchtvering. De luxere modellen van de VW (Touareg, Phaeton) en Audi (A6, A8) hebben luchtvering. Dit is een elektronisch systeem, dat elke veerpoot afzonderlijk afregelt en aanstuurt. Elk defect, mechanisch of elektronisch wordt gedetecteerd door het regelapparaat van de luchtvering.

Storingen in elektrische opties

-Het systeem van het cabriodak functioneert niet. Dit is erg vervelend wanneer het mooi weer is en het dak niet opengaat. Nog vervelender is wanneer het dak niet wil sluiten. Bel met StoringWerkplaats, en wij helpen u met de oplossing.

-Elektrische achterklep of elektrische kofferbak. Moderne personenauto’s en -bussen zijn vaak uitgerust met een elektrische achterklep of kofferbak. Openen en sluiten gaat elektrisch. Dit is een samenspel van sensoren, elektronica en een elektrische motor.

-Elektrische schuifdeur. De Volkswagen Transporter en de VW Crafter kunnen uitgerust zijn met een elektrische schuifdeur. Naast de nodige elektronica zijn er ook sensoren ingebouwd ten behoeve van de veiligheid.

-Panoramadak. Een van de veelgekozen opties bij stationwagons en SUV’s is het panoramadak. Hiervan is de ene helft een schuifdak, dat uitermate soepel in en uit hoort te bewegen. De ervaring leert dat deze systemen na verloop van tijd onderhoud nodig hebben. StoringWerkplaats kent deze systemen van binnen en van buiten.

StoringWerkplaats heeft ervaring met alle elektronische systemen en daarom kunnen wij gericht naar het probleem zoeken. Wij zijn gespecialiseerd in diagnose, en hebben op elke storing een antwoord. Doordat wij eerst zorgvuldig uw auto uitlezen, kunnen wij u precies vertellen wat de storing veroorzaakt en hoe wij deze oplossen. Bel met StoringWerkplaats indien u een elektronisch probleem heeft!

Geef een antwoord