Lekstroom kan de gekste oorzaken hebben. Wanneer je last hebt van lekstroom, zul je merken dat je auto na een paar dagen stilstaan niet meer wil starten. Hoe langer de auto stilstaat, hoe groter de kans is dat je auto niet meer wil starten. Erg vervelend wanneer dit keer op keer gebeurt. Je zou de accu elke keer kunnen loskoppelen na gebruik, maar het is toch fijn als je auto werkt zoals het hoort.
Lekstroom oplossen in 1,5 uur
We beginnen altijd met het meten van de accuspanning. De accu is de basis van het elektrische systeem. Dit moeten we weten voordat we beginnen met zoeken. Daarna beginnen we met het meten van de lekstroom. De lekstroommeter gaat in theorie tussen de pluspool van de accu en de poolklem.
Echter doen we dit niet met de accu van de auto zelf, maar met een hulpaccu. Met de speciale lekstroomkabel kunnen we de nodige handelingen verrichten zonder dat het elektrische systeem zijn spanning verliest.
De lekstroom is 55 mA. Veel te hoog, aangezien de meeste Volkswagens een lekstroom hebben van 5 mA.
Waar zoeken we
Wanneer je met lekstroom te maken hebt, zul je denken: “Het kan van alles zijn”. Dus waar beginnen we? We beginnen met de verbruikers die altijd aan staan. Dit zijn over het algemeen de radio, de centrale vergrendeling, een eventueel alarmsysteem, interieurverlichting, maar ook de dynamo kan een stille verbruiker zijn. We controleren deze circuits. De dynamo kunnen we controleren door de kabel los te nemen. Dit levert geen merkbare verandering op.
Verder zoeken
We zouden natuurlijk ook de hele auto kunnen doormeten, maar dan zijn we de hele dag bezig. Als we slim te werk gaan, vinden we de oplossing sneller. Er zijn namelijk circuits die weliswaar werken als de auto op contact staat, maar ook stroom krijgen als de auto uitstaat, om bijvoorbeeld de laatste cyclus af te maken na het uitschakelen van het contact: koelventilator, elektrische ramen, achterruitverwarming of de motorelektronica. Al snel blijkt dat er een lekstroom loopt door het circuit van één van de elektrische ramen. In dit geval gaat het om het rechter raam.
De oplossing
Het juiste circuit is gevonden, maar nu moeten we nog kijken waar het probleem zit. Een voor een halen we de raamschakelaars (links en rechts) los. Zo zien we direct of er een verandering optreedt bij het losnemen van de stekkers. Helaas, dit blijkt niet het geval. De schakelaars zijn dus in orde. Dat zou betekenen dat de raammotor (met geïntegreerde comfortmodule) de boosdoener moet zijn. Dit controleren we door de stekker hiervan los te nemen. En ja hoor….de lekstroom zakt van 55 mA naar 5 mA. De oplossing is dus het vervangen van de raammotor. Hierna kan de eigenaar van deze VW Polo weer de auto laten staan en starten wanneer hij wil.