Elektrische achterklep defect bij Volkswagen Phaeton

Bij deze Phaeton uit 2003 begon de elektrische achterklep door een storing steeds slechter te werken. De eigenaar heeft de elektrische functie nog een tijdje kunnen gebruiken met een ‘speciale handleiding’. Nadat de achterklepmotor er helemaal mee stopte, heeft hij nog geprobeerd het systeem handmatig in te leren. Dat is echter niet gelukt. Zoals men zich wel kan voorstellen, is het erg zwaar om een achterklep open en dicht te bewegen als die verbonden is met een niet-werkende elektromotor . Daarom wil de klant het toch graag gerepareerd hebben.

Zo werkt de elektrische achterklep

Net als alle andere elektrische systemen heeft ook de elektrische achterklep van de Phaeton zijn eigen computer. Deze computer stuurt de motor van de achterklep aan, en houdt daarbij de positie voortdurend in de gaten. Daarvoor zijn er twee sensoren, eentje in de motor zelf, en eentje in het mechanisme. Wanneer het systeem buiten werking is, kan het zijn dat de motor vast zit of defect is, of dat één van de sensoren een verkeerde waarde aangeeft.

Uitlezen en waarden controleren

We beginnen dus met het uitlezen van de computer. Er komt meteen een foutmelding naar voren: “positie achterklep kan niet bepaald worden”. Er zitten twee sensoren in het mechanisme: één in de motor, en een aparte sensor in het mechanisme. Deze sensoren kunnen we uitlezen tijdens het bewegen van de achterklep. Wanneer de achterklep omhoog en omlaag wordt bewogen, valt er iets op. Bij het sluiten vertonen beide sensoren keurig de positie van de achterklep. Bij het omhoog bewegen verspringt plotseling de waarde van sensor 1. Daarom vervangen we sensor 1, die in de motor van de achterklep gebouwd zit, waarna we de elektrische achterklep opnieuw kunnen inleren. De achterklep werkt weer zoals voorheen en de eigenaar beleeft weer een hoop plezier aan zijn Volkswagen Phaeton.

StoringWerkplaats is specialist op het gebied van elektronica en motorstoringen bij de merken Volkswagen, Audi, Seat en Skoda. Na het uitlezen van de storing weten wij snel in welke richting wij verder moeten zoeken om de storing op te kunnen lossen. Bel StoringWerkplaats bij problemen met elektronica of bij een motorstoring.

Dit probleem komt ook voor bij:

-Audi A4
-Audi A6
-Audi A8
-Audi Q3
-Audi Q2
-Audi Q5
-Audi Q7
-VW Passat
-VW Tiguan
-VW T-Roc
VW Touareg
Geef een antwoord