Vw Beetle Cabrio 1.4TSI met storing in cabriodak

Een VW Beetle cabrio wordt doorgaans gereden door VW-liefhebbers die graag met open dak rijden. Als het dak vaak open en dicht gedaan wordt, kan het zijn dat er na verloop van tijd kleine probleempjes ontstaan met het openen en sluiten van het cabriodak. Hier hebben wij een voorbeeld.

Bij deze Beetle gaat het dak niet helemaal dicht. Althans, het lijkt erop dat het dak helemaal dicht is, maar volgens de computer van het cabriodak is dat niet het geval. Openen gaat prima, maar bij het dichtdoen gebeurt er iets merkwaardigs. Wanneer het dak dichtgeklikt is, blijft men een continue klikkend geluid horen. Het lijkt alsof er iets hapert, klaarblijkelijk zit er een storing in het systeem van het cabriodak.

Zo werkt het cabriodak

Omdat er in het systeem meerdere sensoren verwerkt zitten, is het uiterst belangrijk om de dakcomputer goed uit te lezen. Daarom volgen wij het gehele sluitproces, vanaf het punt dat het dak volledig is geopend.

-Stap 1: Afdekkappen open. Deze afdekkappen aan de achterkant van de auto gaan open, zodat het dak uit zijn opbergruimte naar buiten kan worden gevouwen. Dit zien wij terug op de computer.

-Stap 2: De hydraulische pomp laat het cabriodak naar buiten bewegen. Op de laptop kunnen we zien dat de voorkant van het dak de raamlijst heeft bereikt.

-Stap 3: De vergrendelingsmotor trekt het dak nu in de vergrendeling. Deze motor blijft doorlopen, ondanks dat het dak duidelijk goed is gesloten. Hier moet de fout dus zitten.

 De vergrendelingsmotor heeft een ingebouwde microswitch, die de computer moet vertellen dat het dak volledig is gesloten. Aangezien deze de verkeerde informatie doorgeeft, denkt de computer dat het cabriodak nog niet volledig is gesloten. Vandaar dat de vergrendelingsmotor door blijft lopen. Wij monteren een nieuwe vergrendelingsmotor, en het dak van deze Beetle cabrio sluit weer zoals de eigenaar gewend is.

Dit probleem komt ook voor bij de volgende modellen:

-Audi A3 cabriolet
-VW Golf cabriolet
-VW Eos

Bel met StoringWerkplaats

StoringWerkplaats is specialist op het gebied van elektronica en motorstoringen bij de merken Volkswagen, Audi, Seat en Skoda. Na het uitlezen van de storing weten wij snel in welke richting wij verder moeten zoeken om de storing op te kunnen lossen. Bel StoringWerkplaats bij problemen met elektronica of bij een motorstoring.

Geef een antwoord