Audi A3 met defecte turbo

Audi A3 1.4 TFSI G-tron

Deze Audi A3 Sportback met 1.4 TFSI G-tron motor kwam binnen met een motorstoring. De symptomen zijn als volgt: geen vermogen op de snelweg, stotteren bij optrekken wanneer om vermogen werd gevraagd. Bij het uitlezen kwam al snel een foutcode tevoorschijn die verwijst naar een storing in de turbo.

Het gaat om foutcode P334B: Laaddrukregelaar – mechanisch defect

Deze fout wordt opgemerkt door de elektrische stelmotor van de turbo. Deze constateert namelijk dat de verstelling van de turbo niet in de stand staat die hij wil of verwacht. Daarom moeten we kijken naar het onderdeel dat vastzit of blijft klemmen. In dit geval kunnen dat er twee zijn: de verstelling van de wastegate op de turbo, en de stelmotor.

Stapsgewijze diagnose

Om dit goed te controleren, moet de stang van de stelmotor los van de wastegate van de turbo. Zo kunnen we voelen of de verstelling van de turbo weerstand heeft. Daarnaast kunnen we een actuatortest uitvoeren om te zien of de stelmotor heen en weer beweegt, en bovendien of hij de juiste meetwaarden (uitslag) waarneemt.

De wastegate beweegt wel erg zwaar, en gaat niet automatisch terug. Het kost een beetje kracht om de wastegate terug te duwen. De stelmotor daarentegen beweegt op commando van VCDS netjes heen en weer, en vertoont goede waarden. Het mag duidelijk zijn dat de turbo van deze Audi A3 vervangen moet worden.

Nieuwe turbo voor de Audi A3

In overleg met de klant wordt er een nieuwe turbo besteld. Deze wordt met nieuwe pakkingen ingebouwd, en de stelmotor wordt opnieuw ingeleerd. Vervolgens controleren we de werking van de turbo nogmaals met de laptop, nu met de stang vastgekoppeld. We zien nu dat de verstelling wel goed beweegt. Tenslotte maken we een proefrit om te controleren of er geen andere foutcodes tevoorschijn komen. De Audi rijdt weer zoals een A3 1.4 TFSI G-tron zou moeten rijden.

Dit probleem komt ook voor bij:
VW Golf 1.4 TGI
Skoda Octavia 1.4 G-tec

Geef een antwoord