Airbagstoring bij VW, Audi, Seat en Skoda

Wanneer u een airbagstoring in uw auto heeft, wordt u gewaarschuwd door het lampje van de airbag. De airbagcomputer detecteert een storing. Het airbagsysteem wordt in principe enkel gebruikt, wanneer de auto betrokken raakt bij een botsing. Hoe kan het dan dat er een defect ontstaat in het airbagsysteem?

Het airbagsysteem is een puur elektronisch systeem. Je kunt aan de buitenkant niet zien of er een onderdeel defect is. Bovendien kunnen de airbags in de werkplaats niet getest worden, de crashsensor evenmin. We moeten daarom uitgaan van de tests die de airbagcomputer zelf uitvoert. Deze meet de weerstand van alle aangekoppelde componenten, zoals airbags, schakelaars en sensoren. Wanneer de weerstand van een van deze componenten niet overeenkomt met de voorgeschreven waarde, brandt het airbaglampje. Dit duidt dit op een defect onderdeel of een slechte verbinding.

Het is dus vrij simpel om de oorzaak van een airbaglampje te achterhalen. De computer geeft immers aan waar het probleem zit.

Mogelijke oorzaken van een airbagstoring

-airbag bestuurderskant. Deze zit in het stuurwiel. In dit geval moet meestal de wikkelveer vervangen worden.

-Stekker onder de stoel. Bij moderne auto’s zit er vaak een sensor in de stoel die controleert of er iemand op zit. Bovendien kan het ook zijn dat er een airbag in de stoel zit. De bestuurdersstoel heeft daarom meestal een airbagstekker. Door het naar voren en achteren schuiven van de stoel komt er spanning op de stekkerverbinding te staan. Dit wordt gedetecteerd door de airbagcomputer. Meestal is deze storing makkelijk te verhelpen.

-Crash sensor. In de auto zitten meerdere crash sensoren verwerkt. Wanneer deze aan de binnenkant van de auto zitten, zijn deze goed beschermd tegen de weersomstandigheden, en blijven deze meestal lang goed. Echter, wanneer ze aan de buitenkant zitten, zoals bij de bumper, kunnen deze door corrosie defect raken.

– Defecte airbag. Deze moet vervangen worden.

-Defecte airbagmodule. Tenslotte kan de airbagmodule door ouderdom defect raken. Bij de VAG-groep geven de airbagmodules zelf aan dat ze defect zijn. Dit maakt de diagnose makkelijk, maar computers zijn kostbaar, dit kan daarom een dure reparatie worden.

Maak een afspraak voor diagnose van de airbags

Wanneer het airbaglampje brandt, moet je er van uit gaan dat de airbags het niet zullen doen bij een eventueel ongeluk. Dit geldt in elk geval voor auto’s van de merken VW, Audi, Seat en Skoda. Het is daarom verstandig om bij een brandend airbaglampje de storing te laten onderzoeken en te verhelpen.

Geef een antwoord